”Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință și Europa. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat, la fel și al deceselor iar mai mulți pacienți sunt în stare critică. S-a dovedit și posibilitatea transmiterii virusului de la o persoană la alta”, spune Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat, în care critică autoritățile din România pe care le acuză că nu reacționează.
Ce este un coronavirus
Coronavirusurile sunt specii de virus aparținând subfamiliei Coronavirinae din familia Coronaviridae, în ordinul Nidovirale. Denumirea „coronavirus” este derivată din latinescul corona, însemnând coroană sau aură și se referă la aspectul caracteristic al virionilor (forma infecțioasă a virusului) sub microscopie electronică (EM), cu o franjă de proiecții mari de suprafață bulboase care creează o imagine care amintește de o coroană regală sau de o coroană solară, potrivit Wikipedia.
Infecţia cu coronavirus: mod de transmitere
Infecţia se transmite pe cale aeriană, adică inhalarea particulelor infectate din tusea sau strănutul unei persoane infectate, sau prin contactul cu o suprafaţă contaminată şi atingerea nasului, gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.
Deşi experţii cunosc modul de transmitere a noii tulpini de coronavirus, încă se fac cercetări pentru a identifica acele categorii de persoane mai expuse riscului de infecţie, dar şi persoanele care au un potenţial mai ridicat de contagiozitate.
Ce simptome au pacienții infectați cu coronavirus
Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), pacienții infectați cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:
– febră ridicată
– nas care curge
– tuse
– dispnee (greutate în respirație)
– dureri de cap
– dureri de gât
– o stare generală de rău
– simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere
– la bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirușii pot duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșita
– în cazuri mai grave, poate duce la disfuncții și chiar cedări ale organelor
Tratamentul pentru coronavirus
Nu există un tratament specific pentru acest coronavirus, notează CNN. Doctorii pot ajuta la ușurarea simptomelor, cu medicamente pentru atenuarea durerii și a febrei. Centrul pentru Combaterea Bolilor din SUA spune că un umidificator sau dușurile fierbinți pot ajuta la combaterea tusei și a gâtului inflamat. Consumul de lichide și odihna sunt recomandate. Dacă simpromele se agravează, consultați un doctor.
Prevenire
Reprezentanții Serviciului de Ambulanță România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecție cu virusul din China.
„Redu riscul de infecție cu coronavirus:
– Curăță mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.
– Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.
– Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.
– Gătește bine carnea și ouăle.
– Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice)”, a recomandat Serviciului de Ambulanță România, pe Facebook.
Ce trebuie să evităm
”Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”