Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, urmând ca prevederile legale să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2021. La votul dat marți, proiectul de lege a înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere.
Prin lege, consumatorul vulnerabil de energie este “persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.
Despre ce anume reprezintă pentru cetățeni adoptarea proiectului de lege și care au fost demersurile făcute de social-democrați pentru adoptarea acestei legi a vorbit senatorul PSD Dănuț Cristescu, care a ținut să puncteze diferențele dintre ceea ce prevedea proiectul în varianta Guvernului și avantajele obținute de reprezentanții PSD, între care devansarea termenului de aplicare a prevederilor din legea recent adoptată, majorarea pragul de venit pe membru de familie de la 810 la 1.386 lei/membru de familie și de la la 1.445 la 2.053 pentru persoană singură, dar și majorarea valoarii de referință a ajutorului acordat consumatorilor pentru lemne de foc sau combustibili petrolieri de la 160 de lei/lună la 320 de lei/lună.
“Ce a reușit să obțină PSD pentru consumatorii casnici:
1. A determinat Comisiile de Industrii, Muncă și Politici Economice, precum și Plenul Camerei Deputaților să dezbată în procedură de urgență Legea consumatorului vulnerabil.
2) A reușit să devanseze termenul de aplicare a Legii cu aproape un an. În loc de 1 septembrie 2022, cum voia Guvernul, consumatorii vulnerabili vor fi protejați din acest an, de la 1 noiembrie, deci înainte de venirea anotimpului rece.
3) A reușit să crească pragul de venit pe membru de familie în care se încadrează consumatorii vulnerabili, de la 810 la 1.386 lei/membru de familie și de la 1.445 la 2.053 pentru persoană singură. Astfel a fost triplat numărul românilor care vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor la peste 3 milioane locuitori prin legea adoptată de Parlament.
4) A reușit să majoreze valoarea de referință a ajutorului acordat consumatorilor pentru lemne de foc sau combustibili petrolieri de la 160 de lei/lună la 320 de lei/lună.
5) A reușit să majoreze suplimentul pentru energie acordat pentru familiile a căror singură sursă de energie este energia electrică. Acest supliment va fi de 70 lei/lună, față de 50 de lei/lună în varianta propusă de Guvern”, transmite senatorul Dănuț Cristescu.