Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie, asa cum de altfel au facut si romii din Teleorman. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congresinternaţional al romilor.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război Mondial. Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.
La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”. În 2006, la initiaţiva domnului deputat Nicolae Păun, data de 8 aprilie devenea, oficial, ”Sărbătoarea etniei romilor din România”.
Ziua internaţională a romilor a fost organizată şi în Alexandria, la restarurantul Papacip, de preşedintele Partida Romilor Pro-Europa Sucursala Teleorman, Mielu Lixandru. Au fost prezenţi reprezentanţi ai organizaţiei din 20 de localităţi. Din conducerea central a Partidei Romilor Pro-Europa a fost invitat Roşu Ion.
Un grup de elevi de etnie romă, din cadrul Scolii Generale Buzescu, a prezentat un program de poezii în lima romani, cântece şi dansuri tradiţionale, coordonaţi de profesoara de limba romani, M. Margareta.
Cu ocazia acestui eveniment a fost anunţată înfiinţarea Centrului Regional Teleorman al Partidei Romilor Pro-Europa din care face parte şi Sucursala judetului Giurgiu, al cărui preşedinte este Mielu Lixandru.