Consiliul Local Alexandria se întrunește în ședință extraordinară, joi, pentru a discuta Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici urmare a elaborării Proiectului Tehnic pentru obiectivul de investiții “Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”.
Valoarea proiectului se ridică la suma de 95.84 milioane de lei, iar durata de realizare a investiției este de 22 luni, porivit proiectului de hotărâre.
Principalele investiţii pe care administraţia locală le va efectua vor consta în generarea unei infrastructuri pentru circulaţia pe două roţi în cadrul unei suprafeţe de 17.310 m şi realizarea, respectiv modernizarea, a 32 de staţii de autobuz.
Concomitent, vor fi achiziţionate 22 de staţii de bike sharing, având capacităţi diferite, şi un număr de 300 de biciclete. Proiectul presupune şi amenajarea a 18 intersecţii, precum şi introducerea unui sistem de supraveghere video. Totodată, se vor construi o autobază, o parcare de tip park&ride cu o suprafață desfășurată de 5.560 mp şi se va moderniza spaţiului pietonal pe o suprafaţă de peste 28.000 mp.
“Având în vedere oportunitățile de finanțare nerambursabilă oferite de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, apelul de proiecte cu numărul POR/2017/4/4.1/1, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiţii 4e, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, Municipiul Alexandria a depus la finanțare în cadrul acestei priorități de investiții, fiind declarat admis, proiectul ,,Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic”.
Astfel, în cadrul Priorității de investiții 4e, Obiectivul specific 4.1, vor fi finanțate acele subactivități/activități care, printr-o abordare integrată, vor contribui în mod direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de alte gaze cu efect de seră (GES), provenite din transportul rutier motorizat de la nivelul municipiilor reședință de județ, generat, în principal, de utilizarea extinsă a autoturismelor pentru deplasarea populației în interiorul municipiului, dar și pentru deplasarea navetiștilor care au ca origine sau destinație a deplasărilor municipiul în cauză”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.