NU ȘTIM CE VREM ȘI NICI NU PUTEM SĂ ÎNȚELEGEM

0

Am urmărit analizele făcute de ,,experți” în urmă căderii guvernului Orban. Am rămas perplex văzând și reacțiile din bulele de pe Fb. ale așa zișilor alegători ai Dreptei. Se dovedește încă o dată că electoratul de dreapta nu știe ce vrea și nu poate gândi matur. PNL-ul e pus la zid de aceeași oameni care țipau isteric că ,,Ciumă roșie” trebuie să plece imediat de la guvernare deoarece a distrus țara. Deși nu știu cum poate distruge cineva țară când în ultimii trei ani țară aia a avut cea mai mare creștere economică medie din UE.

S-a spus că aceea creștere economică – 10 ani consecutiv – s-a datorat exclusiv creșterii artificiale a consumului. Lucru fals, care eludează politicile fiscale adopatate din anul 2015. Reducerea impozitelor, eliminarea a zeci de taxe, scăderea TVA-ului la produse de baza, reducerea contribuțiilor CAS și CASS etc. Toate fiind măsuri de dreapta, care au stimulat creșterea economică. Da, PSD-ul a adoptat, în majoritatea lor, măsuri de dreapta. S-a țipat că s-a îndatorat excesiv țară, deși RO continuă să aibă printre cele mai mici datorii raportat la PIB din UE. Ce să mai zică Italia, Spania s.a. care au datoria la cca. 100% din PIB?

Atât de mult a prins manipularea încât și cei care au beneficiat de mărirea salariilor în ultimii 3 ani (60%) și a pensiilor (45%) au intrat în hora celor care au votat să plece ,,Ciumă roșie”. Deși, tot noi ne plângem că salariile noastre sunt cele mai mici din UE și că din această cauza au plecat peste 1,5 mil. de români în Occident în ultimii 5 ani. Că ne pleacă medicii, asistentele medicale etc. Păi și-atunci, dacă vrem să stopăm asta, există vreo altă cale în afară de aceea de a aduce cât mai repede posibil salariile aproape de cele din Occident?

Bun, ai dat jos ,,Ciumă roșie”. Ai adus la guvernare un partid de dreapta. Care s-a pus pe treaba. Așa cum nici PSD-ul n-a guvernat perfect, nu poți avea așteptări, decât dacă ești naiv, că guvernul PNL să guverneze perfect. Și ce să vezi? O mare parte a electoratului de dreapta s-a repezit să lovească acum în PNL-ul adus la guvernare de președintele tot de ei votat, despre care au zis că e cel mai bun sau, după o altă versiune, răul cel mai mic. Păi dacă asta ai vrut, acum ce mai vrei? PSD-ul nu, PNL-ul nu. USR, PMP, PLUS? Păi și ele sunt bombardate, fiecare în parte, de electoratul celorlalte partide. Prin urmare, nimeni nu merită să guverneze.

Acuma, legat de căderea guvernului Orban. Am spus de acum vreo luna de zile că va cădea. Deoarece există interesul ca el să cadă. Nu poți guverna o țară timp de un an cu un guvern minoritar, aflat la cheremul unei majorități parlamentare volatile. Care se schimbă în funcție de interesul de partid, și nu de cel național. Toate analizele pe care le-am citit n-au inclus un element cheie. Alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. Barometre exacte care arată clar o schimbare de opțiune la nivelul electoratului. PSD-ul a pierdut mai mult de jumătate din susținerea de care beneficia în decembrie 2016. Iohannis a câștigat cu 70%.

Spiritul democrației cere ca o configurație parlamentară să reflecte susținerea de moment a electoratului. Când acestea se schimbă, trebuie să aibă loc și schimbarea, proporțională, a configurației parlamentare. Alegerile anticipate sunt mecanismul prin care se poate face asta. Este un lucru obișnuit în societățile democratice. Nu este o abatere de la regulă democrației, ci, dimpotrivă, o cheie de reglaj. Iată de ce, în actuală stare a politicii românești sunt necesare. Altfel, va continuă jocul promiscuu în parlament al partidelor politice, fără nicio legătură cu interesul țării, al cetățeanului. Se fac și se desfac majorități parlamentare în funcție de interesul de partid.

PSD-ul a introdus moțiunea de cenzură pentru a împiedica alegerea primarilor în două tururi. Lucru extrem de important pentru el. Ciolacu, prin această manevră, și-a fidelizat primarii PSD. Care se tem de alegerea în două tururi, având în față spectrul alianțelor partidelor anti-PSD. Pe de altă parte, PNL-ul, conștient că în actuală conjunctură nu poate obține tot, a ales să marseze pe anticipate, pentru a materializa susținerea electorală de care se bucură în prezent, nemaintâlnita în cei 30 de ani. Deoarece, după ce vor câștigă detașat alegerile, formând un guvern – în coaliție cu alt/alte partid/e pentru 4 ani, știe că primarii PSD vor migra către el, având nevoie de bani pentru proiectele locale. Mie îmi este clar că a fost o înțelegere tacită între PNL și PSD pentru a se ajunge la anticipate și a se menține alegerea primarilor într-un singur tur.

Dacă PSD-ul ar vota un guvern PNL, atunci ar pierde. Orban l-a avertizat că un al doilea guvern PNL își va asuma schimbarea legii electorale și vom avea alegeri în două tururi. Ciolacu, ca să ,,se scoată”, a băgat-o pe-aia că nu va vota niciodată un nou guvern cu Orban premier. Adică, să se ajungă la anticipate. Cum își dorește și Iohannis, de altfel. Ciolacu nu e de capul sau. Nu cred că Iohannis forțează lucrurile marsand pe varianta anticipatelor fără că anterior să fi pregătit terenul. El și cei din spatele sau.

Concluzia? Nu cred că este în interesul țării să asistăm până în noiembrie la un bâlci continuu. Și la o guvernare lipsită de pârghiile necesare pentru luarea unor măsuri pe termen lung. Având un guvern pe post de marionetă. Oricare ar fi interesele de moment ale partidelor. Confruntarea cu electoratul este calea cea mai cinstită. Oricât am iubi noi un partid sau altul. Mai bine ar fi să iubim România. Nu voi ați cerut să plece ,,Ciuma roșie”? Nu voi l-ați votat pe Iohannis? Atunci lăsăți-i să-și asume ce fac cu țara asta! Și să răspundă apoi. Pe psd-iști îi înțeleg că au dreptul să lovească. Dar voi?

V.P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here