Toate cele sunt sărbătorite pe planeta Pământ, de la zâmbet, lacrimă, picătură de ploaie, atenție (sau neatenție!), până la cele mai ciudate lucruri. Plante, animale, sentimente, au și ele ziua lor!
Astfel încât, pe lângă o zi a poeziei, a scriitorilor, a planetei, a apei, a cafelei (dar și una antifumat!), există și o Zi Internațională a Fericirii! Aceasta i-o datorăm Adunării Generale a ONU, care, în anul 2012, pe 28 iunie, a stabilit ca pe 20 martie să sărbătorim FERICIREA.
Mai mult, Rezoluția ONU subliniază: „Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”. Mai bine n-ar fi obiectiv, ci stare de fapt!
Bine, bine, o caută omul, dar dacă n-o găsește, de ce-ar sărbători-o?! Așa, de florile dalbe sau de dragul…dudei (întotdeauna m-am întrebat dacă există și o zi a dudei noastre neaoșe și gustoase, haideți să recunoaștem!).
Cum să sărbătorești ceva ce n-ai găsit sau dacă ai găsit, ți s-a năruit într-o clipă?Nu de alta, dar e ca un făcut, când zici că te poți declara…mulțumit (există o zi și a cuvântului „mulțumesc”!) sau chiar fericit (că, vorba cântecului, n-ai nevoie de prea multe ca să fii fericit!), „vine poștașul cu rele vești”, îți aduce o factură consistentă, de ți se duce fericirea învârtindu-se, chiar de ziua ei internațională!
Iar dacă în acea zi, declarată și acceptată de întreaga lume de șapte ani încoace, dă o boală peste tine (fie ea și o simplă răceală!) și n-ai bani de medicamente, cum să te conformezi Rezoluției ONU și să fii fericit?!
Mare minune și cu zilele acestea declarate, noi alergăm ca niște roboți să ne asigurăm, cu chiu, cu vai, traiul zilnic și ne trezim că nu suntem în pas cu… zilele declarate și acceptate la nivel internațional.
Nu s-or fi gândind, atunci când le-a venit această idee, că fericirea nu-i un obiect pe care să-l poți împrumuta, pentru o zi, de la cineva care are mai multe exemplare? Și că nicio activitate educativă (căci așa se sărbătorește!) nu ne șterge grijile din minte, teama din suflete și golul din portofel?
Nu poți fi fericit la comandă, pentru că așa spune o Rezoluție, chiar și a ONU!
R.C.