Zi de mare sărbătoare, duminică, la Troianul, unde a avut loc prima reprezentație a Călușarilor, parte a Ansamblului de dansuri și tradiții Bujoreii de la Troianul. Proiectul, unul început cu patru ani în urmă, și-a propus să scoată copiii din dependența de tehnologie și, totodată, să promoveze tradițiile și valorile care, de multe ori, sunt date uitării. Un aport semnificativ la ce înseamnă, astăzi, Ansamblul de dansuri și tradiții Bujoreii de la Troianul îl are instructorul ansamblului, Milică Cotruță, care a adus copiii de la Troianul la nivelul de dansatori semi-profesioniști, care încântă publicul pe scenele din județ și nu numai. De asemenea, un ajutor esențial l-a dat ansambului autoritatea locală, prin primarul comunei, Ionel Neagu, omul care a pariat pe acest proiect care face localitatea cunoscută dincolo de granițele județului. Alături de copii a fost, încă de la început, preotul din localitate, părintele Marius Dincă.
Călușarii de la Troianul, parte a Ansamblului de dansuri și tradiții Bujoreii de la Troianul, sunt copii de clasele V-VIII din localitate, iar formația s-a întemeiat la inițiativa Primăriei Troianul
“Ne bucurăm că astăzi ia ființă formația Călușarii de Troianul, tot Bujorei și ei, parte a proiectului meu de suflet. Este prima dată, astăzi, când copiii de la Școala Generală Ion Preotu vor depune jurământul la pădure, așa cum spune tradiția, după care ne vor încânta cu dansul lor în curtea acestui gospodar din localitate. Alte trei locații din comunitate au fost alese pentru a sărbători înființarea formației Călușarii de la Troianul, cu care vom defila pe scenele din județ și nu numai. Mă simt, astăzi, împlinit, ca om și ca primar, că am putut contribui la acest proiect minunat”, spune primarul de la Troianul, Ionel Neagu.
Despre Călușarii de la Troianul a vorbit și Marius Dincă, preot la Biserica Troianul
“Este o parte a Ansambului de dansuri și tradiții populare Bujoreii de la Troianul, parte care este cumva parte a unui proiect, început cu patru ani în urmă, când am decis împreună cu comunitatea locală să înființăm un ansamblu de dansuri și tradiții populare, căruia i-am dat numele Bujoreii de la Troianul, nume care a venit cumva natural fiind legat de faptul că localitatea noastră are o rezervație naturală protejată de lege din anul 2007. Călușul de astăzi vine ca un lucru natural și firesc, parte a proiectului nostru, copiii au vrut să facă si altceva decât o suită. Avem în Ansamblu două grupe de copii, seniorii – cei care au început, apoi juniorii – de unde luăm în funcție de câți pleacă din cei mari, pentru a avea continuitate. Călușarii de la Troianul reprezintă, de fapt, un proiect nou, care face trimitere la un obicei întâlnit în trecut în toate comunitățile din Teleorman”, spune preotul Marius Dincă.