EUROPEAN CINEMA EDUCATION FOR YOUTH

0

Un program european de educaţie cinematografică pentru tineri a fost demarat în Alexandria încă din luna februarie, din această lună urmând proiecţiile unor pelicule propuse de organizatori, la cinematograful din Alexandria.

Acest program este iniţiat de Institutul Francez din Paris şi reuneşte mai multe ţări europene, printre care Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Bulgaria şi România. CinEd este un proiect de colaborare europeană dedicate educaţiei cinematografice, al cărui obiectiv este Acela de a oferi şansa elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani să descopere valoarea şi diversitatea cinematografiei europene.

Aceste ţări au un interes aparte faţă de educaţia cinematografică, iar în cadrul programului CinEd, profesorii, educatorii, operatorii culturali vor avea acces la un catalog online de filme europene ( ficţiune, animaţie, documentare, filme recente sau de patrimoniu), însoţite de material pedagogice şi de informaţii folositoare în lucrul cu elevii la clasă.

Programul îşi propune să ofere cât mai multor tineri  şansa de a cunoaşte cinemaul European şi de a-I descoperi diversitatea culturală şi lingvistică, dezvoltându-şi totodată o capacitate de analiză critică şi acumulând cunoştinţe în privinţa limbajului  cinematografic şi a procedeelor utilizate în film.

A avut loc prima proiecţie pentru liceeni, ,,Pierrot Nebunul”, un film francez, de la 1965, subtitrat în limba română, regia Jean Luc Godard. Discuţia post-proiecţie a fost moderată de criticul de film Gabriela Filippi şi Lavinia Cioacă-organizator Ideo Ideis. Filmul a fost un fel de satiră a societăţii, elevii şi profesorii emiţând judecăţi de valoare post-proiecţie. Asocierile neobişnuite din film şi abordarea inedită au dus la păreri diferite, la discuţii care au preluat ideile filmului, ,,poezia e un joc”, misterul nedesluşit e însăşi viaţa”, ,,literatură, muzică, poezie…nu suntem decât morţi aflaţi în misiune…disperare, speranţă, libertate, amărăciune…în căutarea timpului pierdut”, ,,suntem făcuţi din vise, iar visele sunt făcute din noi”. Limbajul poetic se zămisleşte din ruine, cuvintele sunt stranii, exprimă opusul a ceea ce vrem să spunem. Culorile sunt vii, optimiste, peisajul verde-albastru întregind tabloul ludic.

În proiect sunt cuprinse câteva licee, printre care Liceul Pedagogic, Colegiul Naţional ,,A. I, Cuza” şi  Liceul Teoretic ,,C. Noica”, liceu câştigător al marelui premiu de anul trecut al concursului local ,,Pauza de teatru”, premiul special al juriului constând în participarea la  festivalulul de teatru ,,Ideo Ideis” din luna august, urmând ca luna următoare să beneficieze de un week-end plin cu teatru jucat pe marile scene de la Bucureşti împreună cu profesorii coordonatori ai trupei ,,Satyricon”, Simona Dragomir-prof. engleză şi Cristiana-Mihaela Purcărea-prof. educaţie plastică.

Aşteptăm cu nerăbdare şi mare interes proiecţia din mai, ,,Cea mai fericită fată din lume”, un film cu o tematică asemănătoare.

Prof. Ed. Plastică,

Purcărea Cristiana-Mihaela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here