În fiecare an pe 7 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, zi care marchează întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În 2017 Ziua Mondială a Sănătăţii are ca tema;,,Depresia-Rupe bariera tăcerii”
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Teleorman, în colaborare cu unităţile spitaliceşti, ambulatoriile de specialitate,cabinetele medicilor de familie, cabinetele stomatologice şi asistenţii medicali comunitari,organizează în perioada 7-17 aprilie, activităţi de informare,educare şi comunicare-constientizare, în interiorul campaniei prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii, având ca tema : ,,DEPRESIA-Rupe bariera tăcerii”.
Depresia reprezintă o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale,sociale şi economice ale acestei maladii,precum şi faptul că peste 50% dintre persoane nu beneficiază de un tratament,deşi acesta este ieftin şi disponibil,fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este şi un factor de risc major pentru suicid.Femeile prezintă un risc dublu de a face depresie comparativ cu bărbaţii.
OMS estimează că la nivel mondial există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate reprezentând un procent de 4,4% din populaţia globului.
În Europa peste 40 de milioane de persoane suferă de această maladie,iar în România prevalenta este estimată la 5% din populaţie ,adică 931 000 de cazuri.
Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia ,politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin ,atât dramatismul acestei patologii cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunatăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.
Prin activităţile preconizate,dorim să sensibilizăm populaţia generală asupra magnitudini acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială, acociata afecţiunilor mentale.
Cu acest prilej promovăm sloganul OMS:,,Depresia-Sa stăm de vorbă”.
Activităţile pe care preconizam să le derulăm la nivelul judeţului nostru sunt următoarele: tipărirea şi distribuirea de materiale informative pe această temă, discuţii libere şi consiliere de specialitate , intervenţii în mass-media locală, activităţi stradale în oraşele din judeţ, simpozioane susţinute în unităţile liceale .
La nivel judeţean,coordonarea este asigurată de şoc. Virgil Chivu, Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, tel.0730730711 , e-mail: promsandsptr@gmail.com