Deputatul Florin Piper Savu critică retrimiterea în Parlament a legii care dă școlilor puterea de a-și numi directorii interimari

0

Deputatul PSD Florin Piper Savu critică dur decizia președintelui Klaus Iohannis de a retrimite în Parlament, pentru reexaminare, proiectul de lege care prevede că directorii de școli să fie numiți de consiliile de administrație și nu de inspectoratele școlare județene.

Social-democratul se numără printre inițiatorii proiectului de lege prin care, spune acesta, s-a urmărit depolitizarea numirilor din educație.

“Schimbarea directorilor unităților de învățământ a fost subiectul principal din educație la începutul acestei guvernări de dreapta, în condițiile în care sute de mii de copiii nu avuseseră acces la educație de peste 9 luni, iar peste 65.000 elevi se aflau la acel moment în risc de a nu li se încheia situația școlară.
Preocuparea guvernului PNL_USR+_UDMR, la acel moment, NU era accesul echitabil la educație al copiilor, ci satisfacerea clientelei de partid.
Am fost printre inițiatorii modificării Legii Educației nr. 1 / 2011 în sensul numirii directorilor interimari ai unităților de învățământ de către consiliul de administrație al școlii, eliminând astfel numirea acestora de către inspectorii școlari județeni, la rândul lor propulsați politic și aceștia. Însă susținătorul “Guvernului Meu” a retrimis Parlamentului legea care aștepta la promulgare.
Cererea de reexaminare vine în condițiile în care în luna august toți directorii de școli vor avea mandatele expirate, iar numirile vor fi făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, numiți politic prin Ordin al Ministrului Educației”, a transmis deputatul Florin Piper Savu.

Potrivit sursei citate, reforma în educație trebuie ar trebui să se reflecte și în modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali, iar persoanele care ocupă aceste funcții ar trebui să se remarce prin “prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic; oameni a căror competență și implicare în atingerea succesului școlar să fie creditată și respectată de către membrii corpului profesoral din care managerul școlar face parte”.

Mai mult, spune Florin Piper Savu, PNL insistă să politizeze educația, după “încercarea nereușită de desființare prin OUG a Corpului Național de Experți în Management Educațional, urmată de eliminarea condiției de a fi membru al acestui corp pentru a fi manager al unei unități de învățământ”.

“Învățământul nu trebuie să sufere de pe urma luptelor și intereselor politice, care tind să pericliteze procesul de descentralizare, de transparentizare și de creștere a calității și competenței managementului educațional. Această lipsă de respect și de corectitudine ne afectează pe toți!”, își încheie declarația politică deputatul PSD Florin Piper Savu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here