Ministerul Sănătății a dat publicității rezultatele controalelelor derulate în toate cele peste 550 de unități sanitare cu paturi din țară, atât de stat cât și private. Mai exact, 292 de controale au fost făcute în secțiile ATI din unitățile sanitare, după tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț, în cadrul cărora au fost constatate aproape 2.000 de deficiențe, potrivit raportului dat publicității.
Documentele puse la dispoziție de Ministerul Sănătății arată că, în cele mai multe cazuri, secțiile ATI funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, nu sunt asigurate condiții pentru limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, construcțiile nu sunt echipate cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar acolo unde acestea există, nu funcționează.
De asemenea, a reieșit din verificări și că nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de hidranți și nici întreținerea instalațiilor de detectare și de stingere a incendiilor. Raportul mai arată că în spitale nu se asigură dotarea cu stingătoare, nu funcționează instalația de iluminat de securitate, căile de evacuare nu sunt marcate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat.
În Teleorman au fost verificate, potrivit raportului, cinci spitale respectiv Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Orăşenesc Videle, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Municipal „Caritas” Roşiorii de Vede și Spitalul Orăşenesc Zimnicea. Conform datelor furnizate, două unități sanitare funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu și este vorba despre Spitalul Municipal Turnu Măgurele și Spitalul Orăşenesc Videle. Pentru Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Orăşenesc Videle și Spitalul Municipal „Caritas” Roşiorii de Vede s-a reținut că nu sunt asigurate condițiile de evacuare în caz de situatii de urgență, iar la Spitalul Orăşenesc Zimnicea, Spitalul Orăşenesc Videle, Spitalul Municipal „Caritas” Roşiorii de Vede și Spitalul Municipal Turnu Măgurele nu funcționează instalația de iluminat de securitate.
De asemenea, nu se asigură mentenanța instalațiilor de stingere a incendiilor la Spitalul Municipal Turnu Măgurele și nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Orăşenesc Zimnicea, Spitalul Orăşenesc Videle și Spitalul Municipal „Caritas” Roşiorii de Vede.
Totodată, potrivit raportului, nu funcționează instalațiile de hidranți interiori/exteriori de incendiu la Spitalul Orăşenesc Zimnicea, Spitalul Municipal „Caritas” Roşiorii de Vede și Spitalul Orăşenesc Videle, iar la Spitalul Municipal Turnu Măgurele nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor.
Același raport mai arată și că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Orăşenesc Videle și Spitalul Municipal Turnu Măgurele nu se asigură condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor.