Cutremur cu magnitudinea 7,4 grade pe scara Richter urmat de explozie si incendiu! Este doar un exercitiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren la Spitalul Județean din municipiul Alexandria

0

 

Cutremur cu magnitudinea 7,4 grade pe scara Richter urmat de explozie si incendiu la Spitalul Județean din municipiul Alexandria.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a organizat și desfășurat astăzi un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, având ca temă modul de acţiune al unității noastre în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel judeţean, în condiţiile producerii unui cutremur și a unei explozii urmată de incendiu la clădirile acestei unității spitalicești.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU A. D. Ghica Teleorman, Maior Adrian Gelu Dragomir, fortele de intervenție angrenate în acest amplu antrenament au avut de rezolvat trei situații tactice, și anume:

I. SITUAŢIA SPECIFICĂ Nr. 1

În ziua de 17.05.2017, ora 11.00, datorită producerii unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara richter, s-a produs o fisură la conducta de gaze în camera centralei termice a Spitalului Județean Alexandria. În urma acumulări de gaze s-a produs o defagraţie, cu următoarele consecinţe imediate:
– incendierea centralei termice şi posibilitatea propagarii la punctul trafo, depozitul matriale medicale infecțioase;
– spargerea geamurilor de la ferestrele Corpului C ale spitalului fapt care impune evacuarea și mutarea pacienţilor în alte saloane ale spitalului;
– au fost surprinse de explozie 2 persoane care îşi desfăşurau activitatea la central termică.

II. SITUAŢIA SPECIFICĂ Nr. 2 la data de 17.05. – ora 11:15

Datorită cutremurului și a suflului exploziei şi a contactului cu elemente de construcţie rezultate în urma deflagraţie, au fost afectate de asemenea:
– clădirea şi funcţionarea corespunzătoare a postului trafo existent lângă centrala termică;
– structura de rezistenţă a corpului C al spitalului, rămânând două persoane blocate la nivelele superioare ale clădirii;
– reţelele de alimentare cu apă, energie electrică şi gaze din zonă;

III. SITUAŢIA SPECIFICĂ Nr. 3 la data de 17.05. – 11:30

Pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie, în imediata apropiere a spitalului a avut loc un accident de circulaţie, în care au fost implicate două autoturisme, datorită nerespectării regulilor de circulaţie impuse în zona afectată.
În urma accidentului, unul dintre autoturisme a fost avariat în proporţie de 50%, în interiorul acestuia fiind surprinsă o persoană ce necesită a fi descarcerată.

 

Obiective

Obiectivele generale ale acestei activități de pregătire au vizat perfecţionarea deprinderilor personalului ISUJ, a membrilor CJSU (CJCCI)/CLSU al mun. Alexandria, precum şi a celulei de urgenţă a instituţiei pentru organizarea și conducerea actiunilor de intervenție în caz de cutremur/explozie urmată de incendiu, antrenarea tuturor forţelor participante în derularea acțiunilor de limitare și înlăturare a urmărilor evenimentului, asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unei explozii urmată de incendiu, realizarea unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de astfel de evenimente.

Pregătirea  psihologică a personalului de intervenţie şi a spitalului pentru cunoaşterea modului de acţiune/comportare pe timpul operaţiunilor de salvare – evacuare şi de intervenţie în situaţiile specifice create, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea unitară a acţiunilor de salvare/evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale din incinta spitalului, a acţiunilor de localizare şi limitare a efectelor situaţiei de urgenţă.

Verificarea condiţiilor pe care le oferă particularităţile terenului şi amplasamentelor din zona afectată, în vederea desfăşurării acţiunilor de evacuare – intervenţie; evaluarea probabilităţilor de extindere a efectelor substanţelor periculoase implicate; celeritatea analizei şi deciziei cu privire la siguranţa forţelor care intervin şi a populaţiei din zona afectată, verificarea posibilităţilor de acţiune pentru limitarea consecinţelor evenimentului şi a celorlalte situaţii de urgenţă generate de acesta, în raport de dotarea specifică existentă.

Verificarea modului de organizare a cooperării şi a funcţionării fluxului informaţional între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi și verificarea posibilităţilor de restabilire a stării de normalitate.

Participanți la exercitiu

În cadrul acestui exercițiu au fost implicate echipajele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Alexandru Dimitrie Ghica” al judeţului Teleorman, CJSU Teleorman și Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al mun. Alexandria, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Teleorman, Inspectoratul de Jandarmi, Oficiul Judeţean de Transmisiuni Speciale, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Filiala de Cruce Roşie, Inspectoratul de Stat în Construcții, echipele specializate aparținând societăților de furnizare a utilităților publice (apă, gaze, energie electrică, canalizare), echipele specializate de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu și de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, se mai arată in comunicatul de presa al ISU Teleorman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here