Cinci victime intr-un accident auto pe DN6,pe raza localității Nanov!

0

Accident grav produs astăzi pe Dn6 pe raza localității Nanov. Doua autoturisme s-au ciocnit din cauza fumului dens provocat de un incendiu izbucnit in pădurea de pe raza localității. Cinci persoane au fost rănite, doua dintre acestea fiind încarcerate.

Nu va alarmați este un Exercițiu desfășurat de Inspectoratul pentrunsituatii de urgentă A.D. Ghica al județului Teleorman.

Astăzi, 19 iulie a.c., începând cu ora 12.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a organizat și desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unei situații de urgență generată de izbucnirea unui incendiu în pădurea de pe raza localității Nanov,a declarat purtatorul de cuvânt al ISU A.D. Ghica Teleorman, Maior Adrian Gelu Dragomir.

Pe fondul temperaturilor ridicate și al gradului mare de uscăciune, în această perioadă riscul izbucnirii unui incendiu de pădure este crescut, fapt pentru care autoritățile care au rol în gestionarea acestei situații de urgență trebuie să fie pregătite de o astfel de intervenție.

Cum nicio situație de urgență nu este singulară, din ea rezultând alte evenimente negative, în urma incendiului izbucnit în pădurea de pe raza localității Nanov, în apropierea DN 6 (E 70), din cauza fumului dens, s-a produs și un accident rutier între două autoturisme, cu cinci victime, dintre care două încarcerate.

Pentru rezolvarea acestor situații de urgență, la fața locului au fost angrenate importante forțe și mijloace de intervenție, începând cu personalul Ocolului Silvic Alexandria care asigură prima intervenție pentru limitarea propagării focului în arealul forestier, pompierii militari din cadrul Detașamentelor Alexandria și Roșiorii de Vede (48 de oameni cu trei autospeciale de primă intervenție și comandă, cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD și o autospecială de transport victime multiple), două echipaje de poliție, un grupă de jandarmi, trei echipe de intervenție de la APM și GNM, o echipă a Oficiului Judeţean de Transmisiuni Speciale Teleorman, membrii Comitetului Local și ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu responsabilități în gestionarea acestui eveniment.

 

Obiectivele exercitiului

Obiectivele principale ale acestui exercițiu au vizat perfecţionarea deprinderilor personalului ISUJ, a membrilor CJSU (CJCCI) Teleorman/CLSU al localității Nanov pentru organizarea și conducerea acțiunilor de intervenție în caz de incendiu la fondul forestier.

Antrenarea tuturor forţelor participante în ducerea acțiunilor de limitare si înlăturare a urmărilor evenimentului.

Asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier.

Realizarea unei informări complexe a populaţiei privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de astfel de evenimente.

Pregătirea psihologică a personalului de intervenţie, desfăşurarea şi coordonarea unitară a acţiunilor de salvare-evacuare a persoanelor, a acţiunilor de localizare şi limitare a efectelor situaţiei de urgenţă.

Verificarea condiţiilor pe care le oferă particularităţile terenului şi amplasamentelor din zona afectată.

Celeritatea analizei şi deciziei cu privire la siguranţa forţelor care intervin şi a populaţiei din zona afectată.

Verificarea posibilităţilor de acţiune pentru limitarea consecinţelor evenimentului şi a celorlalte situaţii de urgenţă generate de acesta, în raport de dotarea specifică existentă.

Verificarea modului de organizare a cooperării şi a funcţionării fluxului informaţional între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi și verificarea posibilităţilor de restabilire a stării de normalitate.

Cauzele incendiile

Potrivit comunicatului de presa al ISU A.D. Ghica, cauzele care dau naştere la incendiile de pădure sunt variate. Din studierea incendiilor de pădure  rezultă că cele mai frecvente cauze sunt următoarele:

folosirea neglijentă a focului de către oameni pentru prepararea hranei sau încălzit;

ţigări aruncate la întâmplare;

arderea rămăşiţelor lemnoase rezultate din parchete de exploatare;

crearea de suprafeţe agricole prin ardere sau de îmbunătăţire a păşunilor;

trăsnetul și incendiile premeditate.

În ultima perioadă încălzirea vremii face ca din ce în ce mai mulţi cetăţeni să-şi petreacă timpul liber la iarbă verde – la un grătar – una din cele mai frecvente distracţii ale românilor pe perioada vacanțelor de vară. Atunci când cetăţenii nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor, distracţia se poate transforma în incendii în care, de cele mai multe ori, sunt afectate hectare întregi de pădure.

Recomandări ale Pompierilor

Pompierii militari recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber să ia următoarele măsuri preventive:

respectaţi instrucţiunile personalului silvic;

pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor;

faceţi focul în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;

nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;

nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;

menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure;

stingeţi cu apă sau pământ focul/cărbunii încinşi înainte de a pleca din pădure.

Prevenind incendiile de pădure, protejăm viaţa, mediul şi bunurile materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here