Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA), active la data de 19 august, la nivel national, este de 476, din care şase focare în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 62.516 de porcine, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De menționat ar fi că, la ultima raportare a autorităţilor, în data de 13 august numărul focarelor active era de 401.
Pentru județul Teleorman, infomarea ANSVSA arată că sunt active, în prezent, 144 de focare de pestă porcină fricană, în perioada 13-19 august fiind confirmate 25 de noi focare. În perioada menționată, la nivel national s-au consemnat 98 de focare noi de pestă porcină africană.
De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost stinse 23 de focare, dintre care nouă în judeţul Sălaj, cinci în judeţul Bihor, câte două în judeţele Hunedoara şi Maramureş, şi câte un focar în judeţele Dâmboviţa, Gorj, Mureş, Satu Mare şi Teleorman.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA