Președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea critică dur politicile implementate de actualul executiv şi de guvernul Orban, în domeniul muncii, în ultimul an şi jumătate, politici despre care social-democratul spune că au consecințe dureroase pe termen lung.
Astfel, Adrian Gâdea subliniază faptul că guvernele PNL, atât cel condus de Ludovic Orban, cât și cel format din coaliţia PNL, USR -PLUS, UDMR, nu au reuşit nici să creeze noi locuri de muncă, nici să le garanteze românilor slujbele pe care le aveau, prin urmare se așteaptă o creștere accelerată a șomajului, dispariția unui număr important de locuri de muncă şi creşterea migrației externe a forţei de muncă. Pentru a-și susține afirmațiile, președintele PSD Teleorman aduce în discuție fragmente din Proiectul Strategiei pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021-2027, dezbătut în ședința de Guvern din această săptămână.
,„EȘECUL guvernului în domeniul Muncii are consecințe dureroase pe termen lung. Guvernul Cîțu recunoaște oficial, într-un document asumat de executiv, că piața muncii din România se va prăbuși în urma eșecului politicilor liberalo-useriste din acest domeniu. Guvernele PNL, conduse de Orban, şi actuala coaliţie PNL, USR, UDMR nu au reuşit să creeze noi locuri de muncă sau măcar să le garanteze românilor actualele slujbe. Acum anunţă că urmează o creștere accelerată a șomajului, dispariția unui număr important de locuri de muncă şi creşterea migrației externe a forţei de muncă.
Analiza pieței muncii din România, cuprinsă în Strategia pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021-2027 arată o imagine apocaliptică a sărăciei severe care va lovi țara în următoarea perioadă. (…) Guvernul Cîţu recunoaşte că politicile implementate de actualul executiv şi de guvernul Orban, în domeniul muncii, în ultimul an şi jumătate, au generat:
<< Continuarea și accentuarea migrației și mobilității externe a forței de muncă, un ritm scăzut de creare de noi locuri de muncă, dispariția unor locuri de muncă și creșterea numărului de șomeri, subfinanțarea măsurilor active și a altor intervenții dezvoltate pentru piața muncii, creșterea neconcordanței dintre competențele persoanelor în căutarea unui loc de muncă și cerințele angajatorilor, creșterea decalajelor de remunerare față de alte țări, creșterea sărăciei în muncă, un nivel ridicat de sărăcie și excluziune socială, scăderea ridicată a activităților economice în anumite sectoare economice și vulnerabilitatea acestora în perioada post-pandemie, creșterea diferențelor economice/ financiare dintre mediul urban și rural, instabilitatea financiară>>.
Pentru guvernul Cîţu, majorarea veniturilor celor mai săraci dintre români resprezintă un risc economic major, în timp ce menţinerea unor salarii mici, ar reprezinta o oportunitate:
<< Creșterea accentuată a salariului minim,… poate determina ca anumite industrii să devină necompetitive>>
<<Costul redus al forței de muncă în comparație cu statele membre aflate la același nivel de dezvoltare și principalii competitori poate determina atragerea de investiții străine directe în zonă>>”, a transmis Adrian Gâdea.