Din 26 februarie, de la înregistrarea primului caz, și până vineri, 20 martie, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private.
Puține, atrag atenţia medicii, care cred că bolnavii de coronavirus ar putea fi mult mai mulţi decât au fost raportaţi oficial, dar numărul cazurilor confirmate rămâne unul relativ mic tocmai pentru că nu sunt testaţi suficienţi oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă în toată lumeași îndeamnă statele să testeze cât mai mulți oameni.
Despre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a vorbit și Adrian Gâdea, președintele PSD Teleorman, care cere Guvernului să respecte recomandările primite de la forul internațional și să testeze un număr cât mai mare de oameni. Totodată, Adrian Gâdea cere guvernanților să comunice cât mai des numărul de teste efectuate și să testeze nu numai persoanele care prezintă simptome specifice infecției cu noul virus.
“Cerem Guvernului să respecte recomandările OMS privind testarea unui număr cât mai mare de oameni și să comunice numărul de teste efectuate, nu doar pe cel al cazurilor confirmate. Autoritățile trebuie să respecte recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății care insistă să fie testați cât mai mulți cetățeni, nu doar cei care prezintă simptome.(…) Altfel, percepția publică este că România are cazuri puține pentru că face teste puține, contrar recomandării OMS.
Solicităm guvernului o informare cât se poate de clară și transparentă. Îi cerem să publice imediat situația stocurilor, când și câte s-au achiziționat și câte s-au făcut”, explică președintele PSD Teleorman.
Totodată, președintele PSD Teleorman vine și cu o serie de întrebări pentru Guvern, pe care acesta le consideră “legitime”: Când a fost efectuat primul test? Câte teste s-au făcut zilnic din acel moment? Care a fost situația zilnică a testelor din acel moment? Când s-a făcut prima achiziție de teste și ce volum a avut? Când s-au făcut următoarele achiziții și în ce volum? Are România suficiente teste pentru a aplica recomandările OMS de a testa toate cazurile care ridică suspiciuni? Adică mii sau zeci de mii de teste zilnic.
„Dacă se restrâng drepturile și libertățile cetățenilor, aceștia au dreptul să știe cum gestionează autoritățile situația”, precizează Adrian Gâdea.