Odată cu intrarea în vigoare a unui ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), începând cu 1 august, concediile medicale pentru incapacitate de muncă se acordă, obligatoriu, în mai multe etape, în timp ce medicii care le semnează trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.
Concret, potrivit noilor prevederi, începând din această lună, concediile medicale pentru incapacitate de muncă se acordă în mai multe etape, chiar dacă medicul care le semnează este medic de familie sau specialist din ambulatoriu.
Mai mult, medicii care semnează certificatul de concediu medical sunt nevoiți să întocmească un plan de urmărire a bolii, în care să noteze, printre altele, prescripțiile medicale, un eventual regim alimentar și evoluți stării de sănătate a pacientului.
Cu toate acestea, sunt prevăzute și excepții de la regulă, cum sunt concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, cele acordate în cazul riscului maternal, acestea putând fi acordate, în continuare, într-o singură etapă și fără să fie necesară întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.
Mai mult, sunt exceptate de la întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii și afecțiunile speciale, cum sunt bolile cardiovasculare, SIDA, neoplaziile și tuberculoza, urgențele medico-chirurgicale, bolile infectocontagioase din grupa A și bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, dar și în situația celor internați în spital.
Ordinul comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a introdus și alte schimbări în domeniul concediilor medicale, astfel că începând cu data de 1 august concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă are, în primă fază, patru zile calendaristice, în cazul în care certificatul este acordat de medicul de familie. Totodată, durata concediului medical acordat de medicii de familie într-un an nu mai poate depăși 28 de zile.
În schimb, dacă este acordat de către un medic specialist din ambulatoriu, concediul medical poate fi, în prima etapă, de cel mult 15 zile calendaristice, iar medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital poate prelungi concediul medical până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an.