Ministrul Sănătății s-a deplasat, miercuri, la Spitalul Caritas din Roșiorii de vede, unitatea medicală suport COVID pozitiv din județ, dar și la sediul DSVSA Teleorman, locul în care a fost pus în funcțiune singurul aparat de testare a coronavirusului din județ.
A fost alături de Nelu Tătaru secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu, care se află în județ de câteva săptămâni, pentru a pune umărul la eforturile depuse de autorități în lupta cu noul coronavirus.
Prima oprire a ministrului Sănătății a fost la Spitalul Caritas de la Roșiori, unde demnitarul a verificat stocurile de echipamente de protecție, materiale sanitare și medicamente. De asemenea, ministrul a discutat și cu personalul medical, pe care l-a descris ca fiind unul “motivat”. “Am vrut să evaluez tot ce înseamnă materiale sanitare, medicamente, echipamente de protecție, am verificat necesarul acestor echipamente, am verificat și dacă testele care se fac aici vin în timp util și, într-adevăr, rezultatele vin în 24 de ore. Am găsit un spital care tratează patologie COVID, care în acest moment are echipamente, are materiale sanitare, am găsit un personal motivat. Așadar, echipamente de protecție sunt, medicamente sunt, materiale sanitare sunt, terapia intensivă care are 10 paturi ar mai trebui dotată, în acest moment există un singur ventilator, care este transferat de la o altă unitate spitalicească, dar vom face tot posibilul să aibă și aici un ventilator propriu”, a declarat Nelu Tătaru după vizita făcută la Spitalul Caritas.
Potrivit ministrului Sănătății, în prezent la Spitalul Caritas sunt internați, 31 de pacienți cu COVID-19, între care 12 cadre medicale. De asemenea, pe secția de Terapie Intensivă sunt internați doi pacienți, a mai spus Nelu Tătaru. La finalul vizitei de lucru de la Roșiorii de Vede, ministrul Sănătății a vorbit și despre necesitatea purtării măștilor de protecție chiar și după relaxarea restricțiilor impuse pe durata stării de urgență.
De asemenea, a mai precizat Nelu Tătaru, în prezent există suficiente stocuri de măști, iar unitățile medicale și farmaciile cu circuit deschis au de unde să le procure. “În acest moment pot să spun că sunt suficiente stocuri de măști, nu rămâne decât ca farmaciile cu circuit deschis, unitățile sanitare, să achiziționeze aceste măști. În depozitele UNIFARM sunt măști, farmaciile cu circuit deschis și spitalele le pot achiziționa. (…) Odată cu relaxarea, purtarea măștilor va fi obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun”, a explicat Nelu Tătaru, la Roșiorii de Vede.
Cea de-a doua oprire a fost la sediul DSVSA Teleorman, unde a fost instalat echipamentul RT-PCR trimis de Guvern în județ pe perioada pandemiei de coronavirus. Alături de demnitar a fost secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu, care a făcut posibilă aducerea echipamentului de depistare a coronaviruslui în Teleorman. Aparatul a fost pus în funcțiune și va putea prelucra până la 180 de teste zilnic, cel mai probabil începând de vineri, când vor ajunge în județ și kiturile necesare testărilor, care au fost achiziționate și sunt pe drum.
Nelu Tătaru a precizat și că, printre primele teste care vor fi lucrate cu echipamentul TR-PCR instalat la DSV, vor fi cele ale personalului medical care ia contact direct cu pacienții suspecți ori confirmați cu COVID-19.
“Într-o zi va apărea și necesarul de kituri iar cel mai probabil începând de poimâine se poate începe testarea, se pot face până la 180 de teste pe zi. Am solicitat ca între primele teste să fie ale cadrelor medicale, pentru a putea evalua și încă o data în plus tot ce înseamnă personal medical. Procedura de testare spune că o data la șapte zile se testează personalil medical, chiar dacă au avut echipamente de protecție, dar lucrând într-un segment cu infecție COVID trebuie să verificăm acest personal. Kiturile sunt pe drum, reactivii și tot ce trebuie, am verificat acest lucru. În perioada imediat următoare în funcșie de necesar să poată fi mărită capacitatea de testare și prin a treia care să poată lucre aceste teste. Avem personal suficient, atât colegi de la ANSVSA care ajută, dar și personal de la DSV și personal de la spital”, a mai spus Nelu Tătaru, la finalul vizitei din județ.