Campus profesional de 120 de miliarde de lei și sistem de alimentare cu gaze naturale, la Saelele

0
Comuna Saelele este, fără dubiu, una dintre localitățile județului în care oamenii pot spune că trăiesc în România anului 2022. Alimentare cu apă, canalizare, drumuri asfaltate, un cămin pentru bătrâni dotat după cele mai înalte standarde, instituții de învățământ modernizate, dar și o școală profesională care pregătește mecanici agricoli şi lucrători în alimentație publică.

 

Dar primarul PSD al localității, Gabriel Cârjan are în plan și alte proiecte pentru comunitatea pe care o conduce, și anume amenajarea rețelei de alimentare cu gaze naturale, modernizarea iluminatului public, dar și amenajarea unui campus profesional – proiect în valoare de 120 miliarde de lei, finanțat prin Compania Națională de Investiții.

Centrul social de îngrijire bătrâni – Saelele a fost construit în anul 2016 și este un furnizor de servicii sociale acreditat în același an. Cu 24 de beneficiari, cazați câte 3 în cameră, bătrânii de la Centrul de la Saelele au baie proprie în camera și beneficiază, permanent, de asistenți medicali, infirmieri, îngrijitori, dar și bucătari.
Gradul de ocupare al centrului este de 100%, existând și o listă de așteptare. Pentru căminul de la Saelele, contribuția proprie a beneficiarului sau aparținătorilor este de 950 lei/lună, iar diferența de cheltuieli până la asigurarea standardelor de cost este suportată în proporție de 50% de către Consiliul Județean Teleorman şi 50% de către Consiliul Local Saelele.

Şcoala profesională Saelele – instituție de învățământ dual, a fost înființată în anul 2019, iar anual aici sunt școlarizați 20 elevi (modul), cu specializarea mecanic agricol şi lucrător în alimentație publică. Elevii înscriși sunt atât din localitate cât şi din localitățile învecinate, între care Uda Clocociov, Slobozia Mândra, Plopii Slăvitești, Beciu, Lunca, Prundu sau Lița.
Pentru elevii care frecventează cursurile instituției de învățământ este asigurat transport gratuit, iar elevii primesc și burse școlare. De asemenea, se asigură taxa pentru şcoala de șoferi.

Mai mult, la Saelele, 132 de elevi beneficiază de Programul “Masa caldă în școală”, servită în cantina administrată de Consiliul Local Saelele, începând din anul 2020.

De asemenea, a fost încheiat Contractul de începere a lucrărilor la “Campusul profesional” cu Compania Națională de Investiții, proiect în valoare de 120 miliarde lei. Campusul profesional este compus din două clădiri, fiecare având două niveluri, care cuprind: cămin pentru cazarea elevilor, dotat cu 10 camere bucătărie, sala de mese şi sali de clasă cu laboratoare şi cabinet medical, iar între clădiri există un frumos teren de sport sintetic.

În ceea ce privește infrastructura, în Saelele există rețea de alimentare cu apă potabilă, fiind racordate 645 gospodării. Există însă și rețea de canalizare și stație de epurare, iar toate drumurile din localitate sunt asfaltate.

Însă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny au fost depuse proiecte atât pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă, cât și pentru amenajarea sistemului de alimentare cu gaze natural – cerere de finanțare depusă prin ADI Valea Sâiului.

De asemenea, prin Agenția Fondului pentru Mediu au fost depuse două proiecte, respectiv modernizarea rețelei de iluminat public, cât și pentru eficientizarea energetică a Școlii Profesionale Saelele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here