Autoritățile se gândesc, de-abia după începerea anului școlar 2021-2022 și în prag de trecere a cursurilor în on-line, din cauza numărului ridicat de cazuri de COVID-19 confirmate atât în rândul elevilor, cât și al dascălilor, să rezolve o problemă veche și anume – toaletele insalubre din exteriorul unităților școlare.
Pe românește, la WC-urile din fundul curții merg, conform cifrelor oficiale furnizate de Ministerul Educației, aproape 29.000 de elevi din țară. Statistica apare în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern prin care instituția vrea să aloce 10,3 milioane de lei pentru repararea, modernizarea sau construcția toaletelor moderne în școlile și grădinițele care nu dispun de așa ceva, urmând să fie nominalizate în total un număr de 205 de unități de învățământ preuniversitar de stat.
„Prin adresa nr. 172/SI/22.07.2021 ME a solicitat inspectoratelor școlare județene ca împreună cu Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ și cu autoritățile locale pe raza cărora unitățile își desfășoară activitatea să analizeze oportunitatea și necesitatea finanțării lucrărilor de investiții în vederea remedierii grupurilor sanitare neconforme”, se arată în nota de fundamentare menționată.
Sursa citată prevede și că autoritățile locale trebuie să returneze banii primiți la finalul anului, dacă nu reușesc să finalizeze investiția, prevede proiectul – „La sfârșitul anului 2021 sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat”.
Lista localităților și sumele de bani pe care le primesc autoritățile locale pentru rezolvarea problemei toaletelor din curte ale școlilor este publicată în două anexe ale proiectului de hotărâre de guvern.
„Se nominalizează atât unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost nominalizate în anul 2020, prin HG nr. 479/2020 și HG nr. 992/2020, respectiv în anul 2019, prin HG nr. 363/2019 și HG nr. 674/2019, ale căror lucrări de amenajare a grupurilor sanitare neconforme nu au fost demarate sau finalizate și care îndeplinesc, în anul 2021, condițiile de finanțare și ale căror sume prevăzute în hotărârile de Guvern aprobate în anul 2020 nu au fost utilizate până la 31 decembrie 2020 (Anexa 1), cât și unitățile de învățământ preuniversitar de stat care, în anul 2021, dețin grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare și care îndeplinesc condițiile de finanțare, cu sumele estimate conform procedurii din anul 2019 (Anexa 2)”, se arată în nota de fundamentare.
Astfel, în ceea ce privește județul Teleorman, în anexa privind situația unităților de învățământ care au fost finanțate, în anul 2020, prin HG nr. 479/2020 și HG nr. 992/2020, ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2020, sunt trecute Liceul Tehnologic Andrei Șaguna Botoroaga, Școala Gimnazială Drăgănești Vlașca, Liceul Tehnologic Drăgănești Vlașca și Școala Gimnazială Năsturelu, suma totală alocată fiind de 350 mii lei.
Pe de altă parte, în anexa privind amenajarea grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unități de învățământ preuniversitar de stat care în anul 2021 nu dispun de grupuri sanitare conforme sunt trecute șapte unități școlare din județ, respectiv Școala Gimnazială Bogdana, Școala Gimnazială Furculești, Școala Gimnazială Năsturelu, Școala Gimnazială Sârbeni, Școala Gimnazială Scurtu Mare, Școala Gimnazială Vedea, dar și Școala Gimnazială Nr.2 Videle, suma totală alocată fiind de 768 mii lei.